Ev Yapımı Taze Lor Peyniri:) |
Evde peynir yapmak bana gerçekten çok keyif veriyor. Hammaddeden ürüne geçiş süreci beni zaten hep etkilemiştir. İyi ki de üretimciyim:) Lor peyniri yapmak istemem de kızıma peynir yedircem diye marketlerdeki tüm alternatifleri tüketince işin başa düşmesiyle başladı. Başlayış o başlayış. Artık poğaçaların, böreklerin hatta tatlıların içine kendi yaptığım lordan başkasını koymaz oldum.
Aslında evde lor peyniri yapmak çok ama çok kolay. Sütünüz ve limonunuz veya sirkeniz varsa evde lorunuz da var demektir:) Ricotta peyniri diye geçen her tarifte ev yapımı lor peynirini kullanabilirsiniz. 1litre sütten yaklaşık 180-200g arası bir lor peyniri elde etmiş olacaksınız.
Malzemeler:
1litre süt
5 yemek kaşığı limon suyu /5 yemek kaşığı elma sirkesi
Arzu ettiğiniz miktarda tuz (ben koymuyorum)
Yapılışı:
1. Sütü bir tencereye aktarın ve kaynamaya yakın hale gelinceye kadar ısıtın.
2. Süt kaynamaya yaklaşınca limon suyunu ilave edin. Kaynatmayı da sürdürün. Süt hemen kesilecektir.
3. Süt kesildikten sonra kaynatmaya 5 dakika kadar devam edin. Lor topaklarının arasında görünen peyniraltı suyu hafifçe açılmaya başlayınca altını kapatabilirsiniz.
4. Oda sıcaklığına gelinceye kadar bekletin ve temiz bir tülbent yardımıyla süzün.
Not: Süzdükten sonra elde ettiğiniz su protein açısından zengin peynir altı suyudur. Bu suyu atmayıp, çorbalarda, poğaçalarda ve ekmeklerde kullanabilirsiniz:)
Bir not daha: Eğer hemen kullanmayacaksanız, peyniri suyunun içerisinde bekletmek daha iyi oluyor. Yoksa çok kuruyor.
Aslı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder