Son yıllarda tam buğday ununun faydasını sıkça duyar olduk.
İçerdiği vitamin, mineral ve faydalı diğer besin ögeleri açısından beyaz una
göre oldukça zengin olduğunu biliyoruz. Bunun yanında içeriğinde bol miktarda
lif içeriyor, bu da sindirime yardımcı oluyor. Özellikle mide problemleri
olanlar için tam buğday unu tüketmeleri tavsiye ediliyor.
Tam buğday ununu daha önce ekmek yapımında
bir kaç kez kullandım, fakat daha önce hiç kek yapmayı denememiştim. Sonuç
beklediğimden çok daha iyi oldu. Daha önce Ciabatta ekmeğini hem tam buğday hem
de beyaz un ile denemiştim. Tam buğday unu kullandığım ekmeğin diğerine göre
çok az kabarmış olması beni tam buğday unundan biraz uzaklaştırmıştı açıkçası.
Aynı şekilde kekin de çok kabarmayacağını düşündüm. Fakat şunu söyleyebilirim
ki bir kaç püf noktasıyla mükemmel derecede kabarmış bir kek elde ettim. Bu yazımda
sizinle hafif, sağlıklı limonlu kekimi püf noktalarıyla beraber
paylaşacağım.
Malzemelerimiz:
- 3 yumurta
- 1.5 su bardağı şeker (arzuya göre
azaltabilirsiniz)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı süt
- 1 limon
- 2.5 su bardağı tam buğday unu (mutlaka
elenmiş)
- Şekerli vanilin
- Kabartma tozu
Tam buğday Unlu Limonlu Kekin Yapılışı:
1. 3 yumurta mikserin çırpıcı aparatıyla
iyice çırpılır.
2. Şeker ve vanilin eklenir ve homojen bir
karışım elde edene kadar çırpılmaya devam edilir.
3. Mikser durdurulmadan sıvı yağ, süt, limon
kabuğu rendesi ve limonun suyu eklenir.
*Buraya kadar işlemleri mikseri
durdurmadan yapmak oldukça önemli.
4. Un eklenir ve mikserin pedal aparatı ile
homojen hale getirene kadar karıştırılır.
5. Hamur yağlanmış ve unlanmış kek kalıbına dökülür. 185
derecede 30 dakika pişirilir.
Sevgilerimle,
-İrem
Sevgilerimle,
-İrem
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder