Şekersiz Muhallebili Kurabiye:) |
Rafine şeker içermeyen tarifler tam gaz devam ediyor:) Şekersiz Muhallebili Kurabiye:) Kurabiye yapmayı her zaman sevdiğimi söylemiştim değil mi? Bu kurabiyenin anısı özel ama:)
İtiraf etmek gerekirse, ilk evlendiğimizde doğru düzgün yumurta bile kıramıyordum:) Eşim askerliğini biz evliyken çok şükür ki Ankara'ya en yakın yerlerden Yozgat'ta yaptı. Kışın en son sert geçtiği zaman olan 2011 kışı:) Zaten benim de pasta, börek işine bu boşlukta hissettiğim 6 ayda içinde girdiğim doğrudur. Pastacılık ve yemek kurslarına gitmeye başladım. Her haftasonu da çarşı iznine Yozgat'a gidiyorduk. Tabi elim boş gidecek değilim ya, ilk götürdüğümde bu kurabiyeyi çok sevdi diye her çarşı iznine yapmaya çalışıyordum. Nitekim askerden döndü bir daha bu kurabiye tarifinin yüzüne bile bakmadım. Zor zamanlardı...
Nitekim geçtiğimiz pazar günü tarif notlarını karıştırırken bu tarif gözüme ilişiverdi:) Dedim ki neden olmasın şekersiz bir tarif haline getireyim ben bunu ki kızıma gönül rahatlığıyla ikram edeyim. Zaten evin içinde "Haydi kurabiye yapalım mı anneee?" diye dolanıp duruyordu:) Yaparken biraz askerlik anılarına gidip duygusallaştım ama sonuçta duygusal olarak çok hafif, sağlıklı ve güzel bir kurabiye ortaya çıktı:) Resmi de biraz duygusal oldu haliyle:)
Muhallebiyi koyarken:) |
Hamuru için;
- 115g tereyağ (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 75g ev yapımı süzme yoğurt
- 1 yumurta
- 250g tam buğday unu
- yarım paket kabartma tozu
- yarım portakal kabuğu rendesi
-1çay kaşığı vanilya özütü
Muhallebisi için;
- 250g süt
- 25 gram mısır nişastası
- 30 g bal
- 40 g hindistan cevizi
- 1 çay kaşığı vanilya özütü
- 1 portakal kabuğu rendesi
Üzeri için;
- sıcak su ile sulandırılmış bal
- hindistan cevizi
Yapılışı:
Hamuru için:
1. Un elenerek ortası açılır.
2. Tüm malzemeler ortasına koyulup, hamur haline getirilir.
3. Streç filme sarılıp, buzdolabında 10dakika dinlendirilir. Bu sırada muhallebisi hazırlanır.
Muhallebisi için:
1. Süt tencereye koyularak kaynama noktasına kadar getirilir. Isıtılırken içine vanilya özütü koyulabilir.
2. Başka bir kapta bal, hindistan cevizi, nişasta ve portakal kabuğu rendesi karıştırılır.
3. Sütten içine azar azar ılıştırılarak iki karışım birbirine alıştırılır ve tencereye alınarak sürekli karıştırılarak kaynatılır.
4. Buzdolabında dinlenmiş olan hamur açılır, istenilen şekilde kesilir ve ortasına muhallebi konulup muska şeklinde kapatılır.
(Kapatırken hamurun kenarlarına yumurta beyazı sürerseniz, daha iyi yapışıp fırında açılmayacaklardır.)
5. 175C ısıtılmış fırında üstü çok hafif kızarana kadar 20-25 dakika pişirilir.
6. Fırından çıkan kurabiyelerin üzerine bal sürülüp hindistan cevizine batırılır ve servis edilir:)
Fırından çıkıp süslenen kurabiyeler:) |
Farklılık olarak muhallebisine toz fındık veya fıstık da koyabilirsiniz, üzerini de o şekilde süslerseniz farklı bir lezzet görüntüsü ortaya çıkacaktır:)
Lavanta sen güzel şeysin:) |
Giriş biraz melankoli oldu ama aslında aşağıdaki fotoğrafta kurabiye yaparken ki halimiz baya eğlenceliydi:) Evet hamuru Defne yoğurdu:)
Sevdiklerinizle birlikte yapıp, keyifle yemeniz dileğiyle:)
Sevgilerimle, Afiyetle:)
Aslı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder