Mısır Ekmeği:) |
Haftasonu sabahları eve dolan ekmek kokusu kadar mutluluk veren bir şey daha var mı bilmiyorum:) Gerçekten benim için bir kahvaltıyı en özel kılan şey ev yapımı ekmek:) Ekmek yapmayı çok seviyorum özellikle de mayalanma sürecindeki çıkan baloncukları izlemeye bayılıyorum:) Zaten bu ekmek işi=sevgi işi:)
Eşim Trabzonlu. Haliyle bir Trabzon gelini olarak mısır ekmeği yapmayı er yada geç öğrenmeliydim. Bizim evde herkes çok sever mısır ekmeğini:) İlk denememi kızım 4-5 aylıkken, fırınlanmış mısır unu kullanarak yapıp kuymak tadında bir ekmek elde etmeme rağmen, sevilmişti. Deneye deneye tam mısır ekmeği tadını yakaladım diyebilirim. Diyebilirim diyorum çünkü Trabzon gelini olmak zor zanaat:) Bilen bilir... Tabi köyde kuzinede pişen mısır ekmeği tadını hiç bir şeye değişmem ama bu da onu aratmaz cinsten:) Yoğrulma gerektirmiyor o yüzden yapımı çok kolay. Sadece mayalanmasını beklemek zor:)
Sizin de sabah erkenden kalkan ve sizi uyandıran bir miniğiniz varsa en doğru karar birlikte bu ekmeği denemek olacaktır. Defne hamur dinlenirken acaba kabardı mı diye gidip gidip açmaya bayılıyor:) Şimdiden uyarayım sevgiyle ev yapımı ekmek yapmanın hissine bir alıştınız mı vazgeçemiyorsunuz:) Net.
Mayalanma süresi öncesi hamur:) |
Mayalanma süresi sonunda kabaran hamur:) |
Bayıldığım baloncuklar:) |
Mısır Ekmeği:)
Malzemeler:
- 300g beyaz un
- 125g fırınlanmamış mısır unu
- 2 tatlı kaşığı tuz (10g)
- 1 tatlı kaşığı şeker (5g)
- 1 paket instant maya
- 450ml ılık su
Yapılışı:
1. Tüm kuru malzemeler yoğurma kabına alınır.
2. Yavaş yavaş ılık su eklenerek yoğrulmayacak kek kıvamında bir hamur elde edilir.
3. Üzerine nemli bez örtülerek mutfağın sıcak bir köşesinde 40 dakika kadar mayalandırmaya bırakılır.
4. Kabarıp, iyice göz göz olunca ekmek pişirilecek kap tereyağ ile yağlanır ve hamur kaba boşaltılır.
5. Önceden ısıtılmış 190C fırında 40 dakika pişirilir. (İçinin daha iyi pişmesi ve dış kabuğunun çıtır kalması için yanına bir kap kaynar su koyulursa daha iyi sonuç verecektir:))
6. Fırından çıkar çıkmaz üzerine bir kaç damla soğuk su serpilir ve bezile örtülerek oda sıcaklığına gelene kadar dinlendirilir.
Hele de bir de fırından yeni çıkmış, sıcacık, sevgi dolu mısır ekmeğinizin üzerine tereyağ sürdünüz mü... Gerisi yorumsuz:) Deneyiniz görünüz efendim:)
Mutluluk:) |
Sevgilerimle,
Aslı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder