Geçenlerde ofiste bir arkadaşımız Ciabatta ekmeğini sevdiklerini ve eve artık hep bu ekmeği aldıklarından bahsetti. Bunun üzerine ilk işim bu ekmeği evde yapmayı denemek oldu.
![]() |
Ciabatta Ekmeği |
Bir çeşit İtalyan ekmeği olan Ciabatta ilk defa 1982'de yapılmış. Bu ekmeği özel kılan zeytinyağlı olması. Araştırdığım tariflerin çoğu sade tariflerdi ancak zeytin yağını çok seven biri olarak oranları biraz değiştirerek mis gibi zeytinyağı kokan bir tarif hazırladım :) Hazırlaması oldukça kolay bir tarif oldu ve sonunda içi yumuşacık dışı çıtır mis gibi kokan ekmeği elde ettiğinizde tekrar tekrar yapmak isteyeceğinize eminim!
Malzemelerimiz
- 2 su bardağı un (elenmiş olursa hamur daha güzel kabaracaktır)
- 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı (arzuya göre 1 de olabilir)
- 3 çorba kaşığı süt
- Yarım su bardağından biraz fazla ılık su
- 1.5 çay kaşığı tuz
Ekmeğin yapılışı:
1. Malzemelerin tamamı geniş bir kapta karıştırılır, homojen bir karışım elde edene kadar yoğrulur.
2. Hamurun üzeri bir bez ile örtülerek 8-10 saat mayalanmaya bırakılır.
3. Bu sürenin sonunda hamur unlanmis tezgahta el ile dikdörtgen şekle getirilir ve zarf gibi iki yandan, daha sonra da yukarı ve aşağıdan ortaya doğru katlanır. Hamur çekiştirilerek tekrar dikdörtgen şekli alması sağlanır.
4. Hamur unlanmış veya yağlı kağıt serilmis fırın tepsisine yerleştirilir ve 2 saat mayalanmaya bırakılır.
5. 2 saatin sonunda hamur önceden 220 derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir. Yerleştirmeden önce bir güveç kapta kaynar su fırının an alt rafına konur. Hamur 20 dakika pişirilir.
Blogumuzun ilk paylaşımı olan bu leziz Ciabatta ekmeği umarım sizin de hoşunuza gider. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Afiyet olsun :)
-İrem
Ellerinize sağlık. Mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSil