13 Ekim 2015 Salı

İtalyan Ciabatta Ekmeği

2 Mutfak ekibi olarak sizlere sunacağımız ilk paylaşımın lezzetli bir ekmek olmasına karar verdik. İtalyan Ciabatta ekmeği hem yapması kolay, fazla kol gücü gerektirmiyor, hem de çok lezzetli. Bu tarifi denemenizi mutlaka tavsiye ediyoruz.

Geçenlerde ofiste bir arkadaşımız Ciabatta ekmeğini sevdiklerini ve eve artık hep bu ekmeği aldıklarından bahsetti. Bunun üzerine ilk işim bu ekmeği evde yapmayı denemek oldu.

İtalyan Ciabatta Ekmeği
Ciabatta Ekmeği


Bir çeşit İtalyan ekmeği olan Ciabatta ilk defa 1982'de yapılmış. Bu ekmeği özel kılan zeytinyağlı olması.  Araştırdığım tariflerin çoğu sade tariflerdi ancak zeytin yağını çok seven biri olarak oranları biraz değiştirerek mis gibi zeytinyağı kokan bir tarif hazırladım :) Hazırlaması oldukça kolay bir tarif oldu ve sonunda içi yumuşacık dışı çıtır mis gibi kokan ekmeği elde ettiğinizde tekrar tekrar yapmak isteyeceğinize eminim!

Malzemelerimiz

- 2 su bardağı un (elenmiş olursa hamur daha güzel kabaracaktır)
- 1 tatlı kaşığı instant kuru maya
- 2 çorba kaşığı zeytinyağı (arzuya göre 1 de olabilir)
- 3 çorba kaşığı süt
- Yarım su bardağından biraz fazla ılık su
- 1.5 çay kaşığı tuz

Ciabatta Ekmek Hamuru


Ekmeğin yapılışı:

1. Malzemelerin tamamı geniş bir kapta karıştırılır, homojen bir karışım elde edene kadar yoğrulur.
2. Hamurun üzeri bir bez ile örtülerek 8-10 saat mayalanmaya bırakılır.
3. Bu sürenin sonunda hamur unlanmis tezgahta el ile dikdörtgen şekle getirilir ve zarf gibi iki yandan, daha sonra da yukarı ve aşağıdan ortaya doğru katlanır. Hamur çekiştirilerek tekrar dikdörtgen şekli alması sağlanır.
4. Hamur unlanmış veya yağlı kağıt serilmis fırın  tepsisine yerleştirilir ve 2 saat mayalanmaya bırakılır.
5. 2 saatin sonunda hamur önceden 220 derecede ısıtılmış fırına yerleştirilir. Yerleştirmeden önce bir güveç kapta kaynar su fırının an alt rafına konur. Hamur 20 dakika pişirilir.


Ciabatta Ekmeği



Ciabatta ekmeğini beyaz unun yanında ayrıca bir de tam buğday unu ile de denedim. İkisinin de tadı çok güzel oldu ancak ben beyaz unlu olanı tercih ediyorum :)

Beyaz Unlu Tam Buğday Unlu Ciabatta Ekmeği Karşılaştırma



Blogumuzun ilk paylaşımı olan bu leziz Ciabatta ekmeği umarım sizin de hoşunuza gider. Yorumlarınızı bekliyoruz.

Afiyet olsun :)

-İrem

1 yorum: