Şekersiz Tarçınlı Çörek:) |
Baktım ki şekersiz tariflere biraz ara vermişim hemen arayı soğutmayalım diye yeni tarifler denedim. Bu haftasonu malum sebeplerle evde her zaman olduğundan daha fazla zaman geçirince kendimi mutfağa adadım diyebilirim. Benim için tam bir terapi oldu. Zaten mutfakta olmak, yeni şeyler denemek kendimi hep iyi hissettirmiştir. Bir nebze olsun bu karanlık günlerin son bulacağıma inancım arttı. Umut hep var yeter ki onu besleyelim:)
Rafine şeker içermeyen tam buğday unundan sağlıklı çörekler hazırladım. Miniklerinize gönül rahatlığıyla atıştırmalık olarak ikram edebilirsiniz. Görüntüsüyle ise misafirlerinizi mest edecek. Rafine şekersiz mükemmel tatlılar hazırlamak mümkün:) Ben bu tarifimi ilk olarak alt kat komşum sevgili Şeydacıma ikram ettim. Sevgili eşi ile benim tariflerime katkıları yadsınamaz. İyi ki varlar:) Onların yorumuyla tarçınlı harca ceviz de koyabilirsiniz. Bence de çok yakışacaktır:) Haydi deneyin:)
Şekersiz Tarçınlı Çörek
Malzemeler:
Çörek Hamuru için:
- 1 yumurta
- 40g tereyağ
- 1 çimdik tuz
- 90g süt
- 20g bal
- 10g üzüm pekmezi
- 3g instant maya
- 245g tam buğday unu
Tarçınlı harç için:
- 65g tereyağ(oda sıcaklığında yumuşamış)
- 40g bal
- 20g süt
- 1 çay kaşığı sahlep
- 6g tarçın
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası
Yapılışı:
1. Çörek hamuru için un, tuz ve mayayı yoğurma aparatı takılı mikserinizin kabına koyun.
2. Başka bir tencerede, en kısık ateşte tereyağını kaynatmadan eritin.
3. Eriyen tereyağın üzerine sütü bal ve pekmezi ekleyin. Biraz karıştırdıktan sonra yumurtayı ilave edin.
4. Islak karışımı kuru karışıma hafifçe yedirdikten sonra 10dk boyunca yoğurun.
5. Diğer bir kabı tereyağ ile hafif yağlayın ve hamurunuzu bu kaba aktarın. Streç film ile kabatıp, iki katına çıkana kadar mutfağınızın sıcak bir köşesinde yaklaşık 1 saat mayalandırın.
6. Hamur mayalanırken iç harcını hazırlayabilirsiniz.
7. İç harcı için, yumuşamış tereyağın üzerine balı ekleyin ve bal ile iyice birleşene kadar karıştırın.
8. Diğer iç harç malzemelerini ilave edip, yumuşak, pürüzsüz sürülebilir bir harç olana kadar karıştırın. İç harcınız hazır.
9. Mayalanan hamurunuzu tezgahta kare şeklinde ince açın.
10. Harcı kenarlarda 2 parmak boşluk kalacak şekilde hamurunuza yayın.
11. Hamuru rulo şeklinde sarın.
12. 2 parmak kalınlığında keserek fırın kabına aralarında boşluk kalacak şekilde yerleştirin.
13. Önceden ısıtılmış 160C lik fırında 15 dk pişirin. Bu pişirmenin sonunda fırın sıcaklığını 180C ye getirin ve bir 15dk daha 180C de üzerleri kızarana kadar pişirin.
Şekersiz Tarçınlı Çörek |
Sevgilerimle, Afiyetle:)
Aslı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder